Filters schoonmaken

Reinig regelmatig de filter(s) van je spa. Bij normaal gebruik (2 á 3 maal per week) moeten de filter(s) elke 2 weken gereinigd worden. Let hierbij op het volgende: verwijder de vuile filter(s) pas nadat de spa uit is gezet en er geen stroming meer in het water is. Het handigste is om schone reservefilters onder handbereik te hebben en deze direct te plaatsen. De spa kan dan meteen weer aan en gebruikt worden en daarna is er alle tijd om de vuile filter(s) schoon te spuiten en/of te laten weken in een speciaal filterclean-middel.

PH (zuurgraad) op peil houden

Controleer regelmatig de pH- (zuur) graad van het water. Het pH-niveau kun je meten met speciaal daarvoor bedoelde testers. Het pH gehalte dient rond de 7,0 te liggen. Als de pH te hoog is, verlaag je dit door het gebruik van pH- (-reducer). Controleer hierna nogmaals. Beneden de 7 verhoog je de pH met een pH+ (booster) op dezelfde wijze.

Chloor

Controleer regelmatig de aanwezigheid van chloortabletten in de dispenser. Bijvoorbeeld tijdens verwisselen van de filters of ander onderhoud. Wij adviseren niet te veel chloortabletten (liefst 1 en max. 2-3 tabletten) tegelijk in de dispenser te doen, hierdoor voorkom je dat er teveel chloor in het water terecht komt. Veel dispensers hebben een regelbare opening waarmee de chloor afgifte gereguleerd wordt.

Kalk

Let op het kalkgehalte in het water: veel kalk in het water (‘hard’ water) leidt tot aantasting van vitale onderdelen van de spa, met name het verwarmingselement. Wij bevelen aan om een waterontharder te gebruiken/installeren en adviseren u hier graag nader over. Indien het kalkniveau blijvend te hoog is kan dit met het product Prevent II omlaag gebracht worden om ernstige beschadiging aan het verwarmingselement te voorkomen.

Water verversen

Bewaak de waterkwaliteit. Bij zeer frequent gebruik of slechte hygiëne kan het water troebel worden. Wij adviseren om het water van de spa elke 3-4 maanden te verversen.  Het beste is om, voordat je je spa leeg pompt,  een spa-rinse toe te voegen aan het water. Dit laat je ongeveer 10 minuten rond pompen met alle jets open om de leidingen te reinigen. Dit maakt hardnekkig vuil los. Na het spoelen en leegmaken van de spa kun je de jets uitnemen en reinigen. De eventuele aanslag op de spa kun je met een zachte doek en zachte zeep (goed naspoelen) verwijderen. Vergeet daarbij het filterhuis en de instroomopeningen van de pompen onderin de spa niet. Een hoge drukreiniger kan hierbij nuttig zijn. De spa vul je via het filterhuis. Let bij het opstarten van de spa dat alle pompen ontlucht zijn. Soms is het voldoende om de pomp een aantal keer aan en uit te zetten. Sommige spa’s hebben een ontluchtingsnippel in het filterhuis.

Tot slot

  • Ga altijd schoon in je spa, met name make-up en bodylotion kunnen de filters vervuilen.
  • Gebruik niet meer producten dan nodig om de waterkwaliteit en het zuur- en alkalineniveau op peil te houden.
  • Zand in de spa zorgt voor krassen en slijtage. Reinig je voeten voordat je in de spa stapt.
  • Er zijn handige hulpmiddelen verkrijgbaar voor het schoonhouden van je spa. Denk aan schepnetjes of een spaVac voor het verwijderen van bladeren en zand.